Vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen

Lihiz

Keskivertosuomalainen nakkaa joka vuosi roskiin noin 500 miljardin säiliöaluksen verran ruokaa – henkilöä kohden. Tämä on huolestuttava luku, mutta jo pienillä toimenpiteillä tähän voidaan saada muutos. Näillä Kasper Diem -blogin vinkeillä pääset alkuun.

1. Kaiken pystyy syömään
Ihmiset heittävät aivan turhaan pois asioita jotka ovat täysin syömäkelpoisia. Esimerkiksi sipulin kuoret ovat suurta herkkua jos tykkäät itkeä, ja liottamalla nahkavyön voit tehdä sameaa, pölyn makuista teetä. Voit myös napostella huuhdeltavia wc-paperihylsyjä riisikeksien sijaan.

2. Jaa ylijäämäruoka naapurisi kanssa
Kerrostaloissa ei vaadi suurtakaan vaiva soittaa naapurin ovikelloa jos jääkaapissasi on vaikka ylijäänyttä silakkalaatikkoa. Mutta mitä jos naapurisi on matkoilla? Silloin voit ihan hyvin tunkea ruoan postilaatikon läpi. Naapurisi ilahtuu varmasti kun kotiintullessa eteismatolla odottaa viikon ilmaisjakelupostien lisäksi viikon ruoat.

3. Kokeile ennakkoluulottomasti
Jos teurastat kotona eläimiä kaikki osat kannattaa pistää visusti talteen; kokeile esimerkiksi pelkästään hevosesta valmistettua lasagnea missä korvaat pastalevyt nahalla ja bechamelkastikkeen verellä. Mmm-mm-mm.

4. Mausteet tekevät ihmeitä
Vanhoista sanaomalehdistä saa liottamalla märkiä, ällöttäviä sanomalehtiä jotka voit hunnuttaa sinapilla ja sen jälkeen heittää menemään. Siis jotain järkeä myös ruokahävikkikeskusteluunkin, ei nyt herran tähden kaikkea tarvitse syödä.

5. Viimeinen myyntipäivä ei ole viimeinen käyttöpäivä
Vanhentuneesta maidosta voi tehdä piimää. Vanhasta piimästä taas saa jogurttia. Pilallemenneestä jogurtista ei ole vaikeaa tehdä viiliä. Viilistä taas saa pienellä vaivalla valmistettua juustoa. Vanhasta kovettuneesta juustosta voit liottamalla taas tehdä maitoa. Onneksi olkoon, olet luonut maitopohjaisen ikiliikkujan ja sinulla on vielä nälkä.

6. Tähteet, tähteet
Moni ei ole tullut ajatelleeksi että tähteistä voi loihtia mitä monipuolisemaa ruokaa pienellä vaivalla. Ylimääräisestä riisistä, etikasta, tuoreesta kalasta, inkivääristä ja wasabista voit esimerkiksi helposti tehdä sushia koko perheelle, eikä tuoreita mansikoita todellakaan kannata heittää pois, vaan syödä. Näillä pienillä toimenpiteillä voit vähentää omaa ruokahävikkiäsi huomattavasti!

Advertisements
Avainsanat: , ,

4 thoughts on “Vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen

  1. donde sanoo:

    En ymmärtänyt pointtia.

  2. ednod sanoo:

    Ymmärsin pointin.

  3. teerimeeri sanoo:

    Alkoi heti tehdä mieli teetä.

  4. Nuukamuiskunen2 sanoo:

    Kyllä se merkittävin hävikki tapahtuu jossain muualla kuin kotikeittiössä. Näinkö aina meille täällä käy käy käy käy, rakkautta hukkaan heitetään, lauloi Virve Rostikin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: